De finale van het Beste vegetarische gerecht van Nederland

De finale van het Beste vegetarische gerecht van Nederland is geweest! Het was een superleuke ochtend, mijn zus Elske en ik hebben erg gelachen.

Het begon er al mee dat we De Echoput, waar de finale was, niet konden vinden en i.p.v. in Hoog Soeren zo ongeveer in Zwolle zaten. We hadden de volle 2 uur die we om er te komen hadden uitgetrokken ook echt wel nodig! De gezusters hamster….

Precies om 10:30 kreeg ik een uur de tijd om aan de kokkerel te gaan.

Toen bleek ik als enige finalist niet een groot bord met een kunstwerkje in het midden verzonnen te hebben, maar een lekker stuk spruitjestaart met kastanjes en dadels met ernaast notengehaktballetjes, en veldsla met peer en druiven. Een bord vol dus!

In de jury zaten Peter Klosse (smaakprofessor) en Mac van Dinther (restaurantresencent) en Floris de Graadt van de vegetariersbond. Laat ik het zo zeggen: Peter en Mac zijn geen vegetariërs en willen graag zien dat ook De Vegetarier aan de ‘kunstwerkjes’ gaat. De 3 winnaars zijn inderdaad geen vegetarische restaurants en misschien meer gewend aan de verwende gast (zoals de juryleden), maar hun creaties zagen er wel geweldig uit, eerlijk is eerlijk! Ik had er ook wel van willen proeven!

Nadat ik mijn bord ingeleverd had, kwam Mac de keuken in om te vragen of de spruitjes wel van dit seizoen zijn…. Ai….. Viel ik even door de mand! Gordon heeft ze wel eigenhandig van zijn veld geplukt voor mij, maar het was inderdaad precies genoeg voor mijn spruitjestaart. Minpuntje dus.

We kregen nog een lekkere lunch aangeboden voor we weer huiswaarts gingen (je zou zeggen dat de terugweg makkelijker moet zijn. We zijn ook maar één keer verkeerd gereden!) en kletsten nog wat na met de andere finalisten. Zo hoor (en leer) je nog eens wat!

Maar affijn, de uitslag kwam vandaag en het uiteindelijke oordeel van de jury is: dat mijn gerecht “Echt oldskool vegetarisch” is en dat je met plezier je bord leeg eet, maar dat als zij naar een restaurant gaan, zij geen spruitjestaart willen. En dat het een beetje vroeg voor spruiten was….

Was wel te verwachten natuurlijk, maar ik vond het SUPERLEUK om mee te doen. Tenslotte gaat het erom dat ik door mijn eigen gasten genomineerd ben en dat zij (jullie!) kennelijk tevreden zijn! En dat ik daardoor in de Top 10 van beste restaurants sta!

Ik zet de spruitjestaart ook gewoon op het menu hoor. Over een paar weken dan, als de spruiten wel gaar zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA